ROTTERDAM - De groene politieke partijen in Rotterdam en Antwerpen willen dat de havens van deze steden een fusie aangaan.

Een bundeling zou zowel economische voordelen als milieuwinst opleveren. De Rotterdamse raadsfractie van GroenLinks biedt Hans Smits, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, woensdag een Groene Havenvisie aan.

Vuile stookolie

Volgens het raadslid Arno Bonte durft het Rotterdamse havenbedrijf geen strenge eisen te stellen aan schepen die vuile stookolie gebruiken, omdat ze bang zijn dat die dan uitwijken naar Antwerpen. ''Als je van de twee havenbedrijven één bedrijf maakt, dan voorkom je ongewenste milieuconcurrentie.''

Verder zou Rotterdam de containers voor het Franse achterland voortaan aan Antwerpen moeten gunnen en Antwerpen de goederen voor het Duitse Ruhrgebied aan Rotterdam. Dat scheelt veel transport van onnodige vrachtwagens op de weg, aldus Bonte.

Niet realistisch

Een woordvoerder van het havenbedrijf liet dinsdag weten een fusie op korte termijn niet realistisch te vinden. Samenwerking met andere Nederlandse havens, bijvoorbeeld die in Zeeland, is al lastig genoeg, aldus de woordvoerder.