DEN HAAG - De Consumentenbond roept zorgverzekeraars op alleen rollators te vergoeden die veilig zijn. Volgens de belangenorganisatie verstrekken de verzekeraars ook rollators aan hun klanten die onvoldoende veilig zijn. Niet alleen aan de vervoerhulpen voor ouderen mankeert het een en ander. De bond heeft vrijdag ook gezegd dat lang niet alle draagzakken voor kinderen veilig zijn.

"Het gaat om rollators die kunnen inklappen als de gebruiker de vergrendeling niet zelf goed inschakelt", aldus de Consumentenbond. Daarom moeten zorgverzekeraars volgens de bond alleen loophulpen vergoeden met een automatische vergrendeling.

Van de vijf rollators die de vijf grootste zorgverzekeraars standaard vergoeden, zijn volgens de bond drie modellen onveilig. De Consumentenbond vindt ook dat mensen de keuze moeten krijgen uit meer soorten rollators dan nu het geval is. Het comfort van de loophulp hangt namelijk sterk af van de lichaamsbouw van de gebruiker.

Draagzakken

Met de veiligheid van draagzakken voor kinderen is het volgens de Consumentenbond ook slecht gesteld. De bond zegt dat zes van de vijftien geteste draagzakken niet aan de veiligheidsnormen voldoen. De sluitingen van de babydragers zijn te zwak of de vingers van kinderen kunnen bekneld raken in de zakken. Volgens de bond hebben de fabrikanten of importeurs van de onveilige zakken toegezegd hun modellen aan te passen.