AMSTERDAM - De Duitse deelstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen hebben zondag besloten steun te verlenen aan een overbruggingskrediet van 1,5 miljard euro voor Opel. Daarmee is het reddingsplan voor de autofabrikant rond.

De bondsregering en de andere twee deelstaten met Opelvestigingen, Thüringen en Rijnland-Palts, gingen al akkoord nadat het reddingsplan zaterdagmorgen bekend was gemaakt.

Besloten werd dat Opel wordt overgenomen door de Canadese auto-onderdelenfabrikant Magna International en de Russische Sberbank.

Het consortium neemt een belang van 55 procent, General Motors houdt 35 procent van de aandelen. De overige tien procent gaat naar de werknemers van Opel.

De deal werd zaterdagochtend na zes uur onderhandelen in Berlijn bekendgemaakt door de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück. De vier fabrieken in Duitsland blijven open. In Duitsland werken bijna 25 duizend mensen voor Opel.

Belastinggeld

De partijen hebben afgesproken Adam Opel GmBH los te maken van General Motors, om te voorkomen dat de automaker schade ondervindt van mogelijke faillissementsprocedures. Dat was een eis van de Duitse regering om te voorkomen dat Duits belastinggeld weglekt naar de Verenigde Staten.

Een topman van Magna zei te verwachten dat de overeenkomsten met General Motors binnen vijf weken worden ondertekend, maar benadrukte dat Opel op grond van de gemaakte afspraken veilig is, wat er ook gebeurt met de autoproducent uit Detroit.

Banen

Het consortium is van plan te gaan samenwerken met de Russische automaker Gaz om meer dan een miljoen auto's te produceren in Rusland en Oost-Europa. De vier fabrieken van Opel in Duitsland blijven open, hoewel Magna eerder zei dat zo'n 2600 banen verloren zullen gaan.

Regeringsfunctionarissen zeiden dat het plan van Magna voorziet in het schrappen van 7,500 tot 8,500 banen verspreid over Europa. Opel heeft ook fabrieken in België, Spanje en Polen.