DETROIT - Een nipte meerderheid van de obligatiehouders van het Amerikaanse General Motors is akkoord gegaan met een voorstel van de autofabrikant om de obligaties om te zetten in aandelen.

Dat meldden diverse media zondag op basis van bronnen.

De overeenkomst is een belangrijke stap voor General Motors om uitstel van betaling aan te vragen, waarschijnlijk aanstaande maandag.

De obligatiehouders, die gezamenlijk 27 miljard dollar tegoed hadden van het noodlijdende concern, krijgen een kwart van de aandelen GM, zodra dat bedrijf gereorganiseerd is.

Het bedrijf zal onder meer een aantal merken afstoten, waardoor een aantal fabrieken gesloten zal worden. Het Duitse merk Opel werd zaterdag verkocht aan de Oostenrijks-Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna.

Nieuw GM

Om uitstel van betaling te kunnen aanvragen moest GM ook de vakbond United Auto Workers achter zijn plannen krijgen.

De bond had nog 20 miljard dollar tegoed van het bedrijf voor de financiering van gezondheidszorg van werknemers en oud-werknemers. United Auto Workers ziet daar nu deels van af in ruil voor een belang van 17,5 procent in het 'nieuwe' GM.

Dat bedrijf zal voor ruim 72 procent in handen zijn van de Amerikaanse regering dat bijna 20 miljard dollar noodhulp in het bedrijf pompte.