DEN HAAG - Bewoners in bepaalde risicowijken, in vooral de grote steden, kunnen bij bankverzekeraar ING niet terecht voor het afsluiten van brand- en inboedelverzekeringen.

De bank brengt de buurten met een verhoogd schaderisico in kaart met behulp van postcodelijsten. Woordvoerder Marc Smulders van ING bevestigde zaterdag berichtgeving van deze strekking in het AD.

Het gaat volgens de zegsman om gestandaardiseerde verzekeringsproducten waarbij de premies voor individuen met een bovengemiddeld risico niet verhoogd kunnen worden.

Premies

''Zo kunnen we de premies laag houden'', aldus Smulders. Ook is er volgens hem geen sprake van discriminatie.

''Wij wijzen niet af op basis van individuele personen, maar op basis van risico'', aldus Smulders. Hij stelt dat het ING vrij staat om potentiële klanten te weigeren.

Acceptatieplicht

Paul Koopman, woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars, bevestigt dit. ''Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Als ze het niet verantwoord vinden hebben ze het recht om te zeggen, ga maar naar de concurrent'', aldus de zegsman.

Volgens hem komt het niet vaak voor dat verzekeraars deze selectiemethode gebruiken.

Reactie PvdA

De PvdA vindt het niet kunnen dat verzekeraars mensen uitsluiten die in bepaalde risicowijken wonen. De fractie in de Tweede Kamer is geïrriteerd over deze vorm van ''postcodediscriminatie'' en wil opheldering van minister Wouter Bos van Financiën.

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos wil van de minister, die over de regels en het toezicht op verzekeringen gaat, weten of verzekeraars bepaalde groepen wel kan uitsluiten.

Voor haar is het in elk geval duidelijk: ''Verzekeren doe je om samen risico's te delen. Als je dan als verzekeraar bepaalde mensen uitsluit, heb je je maatschappelijke taak niet goed begrepen. ING moet zich van haar rol in de samenleving bewust zijn en niemand uitsluiten.''