AMSTERDAM - Het Amerikaanse Intel bepaalde woensdag voor een belangrijk deel de richting van de Amsterdamse effectenbeurs. Vooral de mededeling van de chipgigant dat de investeringen dit jaar 2 miljard dollar lager zullen uitpakken, zette de beleggers en analisten aan het denken.

Bekijk de video

De scepsis vertaalde zich in lagere koersen in de halfgeleidersector. Chipmachinefabrikant ASM Lithography, dat donderdag zijn jaarcijfers presenteert, dook 6,9 procent omlaag naar 21 euro. Een opwaardering door ING Barings bleef daarmee zonder effect.

ASMI

Branchegenoten BE Semiconductors en ASM International kregen eveneens een gevoelige tik. BESI raakte 8 procent kwijt op 8,04 euro, ASMI 8,7 procent op 22,04 euro.

Bij de hoofdfondsen bungelden overwegend ict-fondsen onderaan de lijst. Getronics en Philips werden rond de 4 procent goedkoper, KPNQwest 3,4 procent. Tussen de techno's stond ook Buhrmann. Het handelshuis gaf 3,8 procent prijs op 12,48 euro.

ING

Aan de bovenzijde bevond zich ING. De bank/verzekeraar wil zijn activiteiten voor vermogende cliënten (private banking) versterken, wat onder meer in Frankrijk tot een verdubbeling van het aantal klanten moet leiden. De 'financial' kreeg er 1,4 procent bij op ,67 euro.

Impulsen

Normaal is zo'n winst van een van de zwaargewichten binnen de AEX-index goed voor een positief slot van de belangrijkste graadmeter op het Damrak. Die vlieger ging woensdag niet op, mede door het verlies (1,4 procent) van Koninklijke Olie, een andere belangrijke speler binnen de AEX. Omdat ook positieve impulsen uit de Verenigde Staten ontbraken, sloot de AEX uiteindelijk 1 procent lager op 489,28 punten.

Bij de middelgrote fondsen moest CMG een bittere pil slikken. De automatiseerder en it-consultant greep naast een order van Vodafone. Het Britse mobieltelefonieconcern schonk de leverantie van software voor sms-berichten aan het Zweedse Ericsson. CMG verloor 6,3 procent op 3,85 euro.