HILVERSUM - Minister Wouter Bos (Financiën) acht een economische krimp van 8 procent ''onwaarschijnlijk''. Hij zei dit vrijdagavond desgevraagd in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink.

Deze week bleek dat de Rabobank inmiddels uitgaat van een krimp van 6 procent. Eerder had Bos aangeven dat hij rekening hield met iets meer dan 5 procent.

De minister zei dat niemand weet waar de neergang zal eindigen. ''Dit is al een jaar of twee aan de gang'', zei Bos.

In januari 2008 dacht iedereen nog dat er in 2009 een economische groei van 2 procent zou zijn. ''Nu is dat dus min 4, 5, 6 procent. Niemand heeft dit ooit eerder meegemaakt. We ervaren dit allemaal van dag tot dag'', zei de minister.

Desondanks verwachtte hij niet dat de neergang zal doorzetten tot een krimp van 8 procent. ''Het gaat wel slecht met de economie, maar wel steeds minder slecht'', zei Bos. Hij ziet steeds meer kleine lichtpuntjes.

Minnen

Er is weliswaar nog wel een negatief consumentenvertrouwen en de neergang op de huizenmarkt, maar die ''minnen'' worden steeds kleiner volgens de minister.

''Je raakt toch een keer de bodem en dan ga je met z'n allen omhoog. Het is nog steeds heel veel negatiefs, maar er zijn ook steeds meer kleine positieve signalen.''