DEN HAAG - De toegekende WOZ-waarde van huizen zal volgend jaar gemiddeld gelijk blijven aan de waarde die dit jaar is toegekend.

Het is voor het eerst sinds de WOZ-waarde wordt bepaald dat er geen stijging is. Sinds 1995 wordt de WOZ-waarde gemeten.

Wel treden er verschillen op naar regio en type woning. Dat zei Ruud Kathmann, lid van het management team van de Waarderingskamer, vrijdag tegen het ANP.

Kathmann baseert zich op voorlopige cijfers van Nederlandse gemeenten. Deze taxaties worden in de loop van dit jaar verder bestudeerd.

''Maar globaal gezien zal de WOZ-waarde gelijk blijven'', aldus Kathmann. Bij de bepaling van de WOZ-waarde voor 2010 baseert de Waarderingskamer zich op de situatie per 1 januari 2009.

Uiterlijk maart volgend jaar wordt de nieuwe WOZ-waarde aan huizenbezitters bekendgemaakt.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is van belang omdat verschillende belastingtarieven erop gebaseerd zijn, zoals de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Maar de toegekende waarde van het huis kan ook belangrijk zijn op hypothecair gebied.

Kathmann: ''Als de waarde van een woning minder waard is, kan een bank zenuwachtig worden. Het kan betekenen dat als de rente moet worden herzien, de bank het tarief optrekt.''

Gunstiger tarieven

Aan de andere kant kan een hogere WOZ-waarde ervoor zorgen dat een huiseigenaar bij nieuwe onderhandeling over rente juist gunstiger tarieven kan bedingen.

Volgens Kathmann zullen de taxaties per regio uiteenlopen. ''De Randstad blijft het goed doen, regio's zoals Groningen, Friesland en Zeeland minder.''

Woningtype

Ook het woningtype maakt verschil. ''Appartementen deden het beter dan gezinswoningen. Maar woningen in de duurste klasse juist weer minder goed dan goedkopere huizen.''

Als er sprake is van een daling van de WOZ-waarde, zal deze ongeveer liggen tussen de 5 en 10 procent, stelt Kathmann. ''Dat betekent dat zo'n huiseigenaar in 2010 enkele tientjes minder OZB-belasting moet betalen'', aldus de bestuurder.

Taxatie

De Waarderingskamer stelt dat de taxatie met peildatum 1 januari 2009 moeilijker was dan in voorgaande jaren.

''Dat komt doordat er in sommige segmenten weinig transacties zijn geweest. We hebben de gemeenten laten weten hoe daar mee om te gaan. Zo maken ze nu meer gebruik van de vraagprijzen van woningen.''

De gemeenten informeren de Waarderingskamer twee keer per jaar over de waarde van woningen in hun verzorgingsgebied.