BERLIJN - Wat er gaat gebeuren met Opel lijkt steeds onzekerder te worden. Nadat Fiat eerder liet weten vrijdag niet aan de onderhandelingstafel in Berlijn aan te schuiven om verder te praten over de toekomst van Opel, lijkt nu ook het Canadese Magna af te haken.

Auto-onderdelenmaker Magna, dat inmiddels de handen ineen heeft geslagen met de Russische Serbbank en autobedrijf GAZ, heeft nog niet officieel laten weten de handdoek in de ring te gooien.

In een vrijdag gepubliceerd interview met het Duitse weekblad Der Spiegel zei bondskanselier Angela Merkel er alles aan te doen Opel niet failliet te laten gaan.

''Maar een direct overheidsbelang in Opel is wat mij betreft niet aan de orde'', aldus Merkel.

General Motors

Hoewel de beslissing over wat er met de Europese activiteiten van General Motors (GM) moet gebeuren eigenlijk in Washington en Detroit ligt, speelt Duitsland een belangrijke rol aangezien de Duitse overheid miljarden euro's in leningen zou garanderen voor de partij die Opel overneemt.

Zowel Duitse als Amerikaanse regeringswoordvoerders zeiden te betwijfelen of de gesprekken over Opel die gepland stonden voor vrijdag sowieso wel doorgaan als partijen niets nieuws te bieden hebben.

Gespreksronde

Een eerdere gespreksronde die de hele nacht van woensdag op donderdag doorging leverde niets op.

Berlijn beschuldigde de Amerikanen ervan op het laatste moment met ''nare verassingen'' te komen en ''schandalige'' onderhandelingstactieken te gebruiken.

Opel's moederbedrijf GM maakte donderdag bekend klaar te zijn voor een faillissementsprocedure en aansluitend een doorstart in afgeslankte vorm. Opel zal daar geen deel van uitmaken.