BRUSSEL - Consumenten moeten Europese kaas, vlees en andere landbouwproducten makkelijker kunnen herkennen dankzij betere etiketten.

Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) heeft dat donderdag voorgesteld aan de EU-landen en Europees Parlement.

Probleem voor Europese boeren is dat hun kwaliteitsproducten nu amper opvallen tussen goedkope niet-Europese producten van lage kwaliteit. De producenten dreigen zo de concurrentie te verliezen.

''De Europese voedingssector heeft een welverdiende reputatie voor de hoge kwaliteit. Onze boeren moeten beter communiceren over de kwaliteit'', vindt de Deense EU-commissaris Fischer Boel.

Etiketten

Haar plan is dat etiketten beter aanduiden waar het product vandaan komt. Ze wil ook aparte aanduidingen zoals 'product van bergboer' en 'traditioneel product'.

Idee is ook om namen van streekproducten, zoals Parmaham en champagne, beter internationaal te beschermen.

Europarlementslid Jan Mulder (VVD) reageert erg positief op het plan: ''We liberalisen de handel steeds meer, maar niet-Europese boeren hoeven zich niet te houden aan de strenge normen voor milieu en dierenwelzijn in Europa.

In de winkels is dat verschil nu amper te zien'', aldus Mulder, die met rapporten en begrotingswijzigingen aan de basis stond van het plan. De VVD'er vindt dat de industrie zelf voor keurmerken moet zorgen. ''De EU kan dat kijken of de toepassing klopt.''

Eisen

Europarlementlid Esther de Lange (CDA) vindt het plan niet verkeerd. ''De eisen in Europa zijn de hoogste ter wereld. Je kan niet alles buiten houden wat daar niet aan voldoet'', vindt De Lange.

Ze voelt niet voor veel EU-bemoeienis met details, zoals definities van bergboeren. ''Er zijn hier ook lokale initiatieven zoals Groene Hart Kaas. Moet je daar allemaal EU-regels voor optuigen?''