UTRECHT - De cao's die de afgelopen maanden zijn afgesproken, hebben voor werknemers in de marktsector kleinere loonstijgingen opgeleverd.

De gemiddelde loonstijging bedraagt op dit moment 2,3 procent, een half procentpunt minder dan begin dit jaar.

Dit blijkt uit een inventarisatie van vakbond FNV Bondgenoten, die donderdag naar buiten is gebracht.

Sinds begin december zijn er 53 cao's afgesproken in de sectoren die de bond bestrijkt. Deze gelden voor ruim 322.000 werknemers.

CAO's

FNV Bondgenoten moet dit jaar nog in de slag over 332 andere cao's. Daarbij zijn in totaal meer dan 600.000 werknemers betrokken. Het gaat hier om veel kleine cao's.

De gemiddelde loonstijging gaat de komende maanden verder omlaag, verwacht coördinator arbeidsvoorwaarden Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten.

De bond merkt dat werkgevers vooral erop aansturen om de lonen niet meer dan de inflatie te laten stijgen.

''Andere afspraken over werkgelegenheid en scholing zijn in het algemeen lastig te maken'', aldus Jongbloed.

Inflatie

De inflatie bedroeg afgelopen maand 1,8 procent. FNV Bondgenoten kon donderdag niet zeggen tot welk niveau de loonstijgingen kunnen gaan dalen.

FNV Bondgenoten zegt het nu belangrijk te vinden om afspraken te maken over werkzekerheid, gezien alle onzekerheid over de ontwikkeling van de economie.

De bond is tevreden over resultaten die aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn geboekt. FNV Bondgenoten noemt daarbij onder meer de taxibranche en de schoonmaak- en postsector.