AMSTERDAM - Amper drie weken na invoering van de euro ligt de eurocent onder vuur. Een Amsterdamse winkelier heeft de cent al uitgebannen. "We werden gek van die centen", zegt eigenaar V. Baker van de Edah. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) denkt dat afschaffen van de cent op termijn wenselijk zou kunnen zijn. In Finland zijn de 1 en 2 eurocent al afschaft.

Supermarktconcern Laurus waaronder Edah valt, is niet van plan de cent gedag te zeggen. "Dat is niet ons beleid", zegt een woordvoerster. De zaak van Baker in Amsterdam is volgens haar de enige die de cent heeft afgeschaft. Baker kan dit doen omdat hij zelfstandig filiaalhouder is.

Baker verwacht dat meer ondernemers zijn voorbeeld zullen volgen. "Tellen van centen is tijdrovend en levert irritaties op." Baker rondt de prijs op de kassabon naar beneden af. Dit kost hem naar eigen zeggen 200 euro per week. "Tijd is geld. Het levert me uiteindelijk meer op."

Vertraging

Volgens het CBL zal de tijd leren of de eurocent in Nederland levensvatbaar is. "Aan de cent kleven nadelen", erkent een woordvoerster. "Bij de kassa's veroorzaken ze vertraging. Ook is het de vraag of er voldoende centen beschikbaar zijn." Zij kent geen andere winkels die de eurocent al hebben afgeschaft.

MKB Nederland kent de klachten niet. "Het is gewoon een kwestie van wennen", zegt secretaris E. Prins. Afschaffen van de cent zal volgens haar veel onrust teweegbrengen. "Iemand zal voor de afronding moeten opdraaien. Zowel de ondernemers als de consumenten zullen hier geen trek in hebben."

Winkeliers kunnen volgens De Nederlandsche Bank centen weigeren.

/ECONOMIEFinland schaft kleinste euromunten af

/DOSSIEREuro