AMERSFOORT - Hotelketen Golden Tulip heeft voor de dertien eigen hotels faillissement aangevraagd. Het gaat om Golden Tulip-hotels of Tulip Inns verspreid door het land. Dat hebben de directie en de bewindvoerders bekendgemaakt.

Het faillissement heeft betrekking op hotels in onder meer Amersfoort, Wageningen, Beekbergen en Delft. De 57 hotels die geëxploiteerd worden door franchisehouders, blijven buiten het faillissement.

Verkoop

Volgens curator Rinke Dulack wordt er met meerdere partijen onderhandeld over de verkoop van de eigen hotels. ''Er is ook een groot aantal partijen geïnteresseerd in de overname van het merk Golden Tulip en de contracten van de franchise'', zei hij dinsdag.

In afwachting van een doorstart zijn alle hotels gewoon open.

Crisis

De van oorsprong Nederlandse hotelketen moest eind maart uitstel van betaling aanvragen. De economische crisis zou daar debet aan zijn.

Golden Tulip telt wereldwijd 780 vestigingen. De besloten vennootschap Golden Tulip Hospitality exploiteert de dertien eigen hotels, beheert het reserveringssysteem en verzorgt de verkoop en marketing.

Volgens de curator vinden alle partijen het wenselijk dat zowel de eigen als de franchise-hotels onder de vlag Golden Tulip verdergaan.