AMSTERDAM – Steeds meer bedrijven gaan door de crisis op zoek naar stagiairs. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse stagemonitor van stagebemiddelaar StudentenBureau. De aanvragen vanuit bedrijven zijn verdubbeld.

Studenten vinden hierdoor sneller een stage, 64 procent nu zelfs binnen een maand tegenover 50 procent in 2008.

Toch profiteren stagiairs niet van de crisis, stelt Rogier Kind van Stageplaza.nl in De Pers. “Docenten en bemiddelaars moeten tijdens de recessie de kwaliteit van stageplekken beter bewaken”, vindt hij.

Goedkope arbeidskracht

“Een stage moet een combinatie blijven van werken en leren. Als de training erbij inschiet omdat daar nu minder geld en tijd voor is, en het werk ook niet bij de studie aansluit, wordt de stagiair een goedkope arbeidskracht.”

40 procent van de stagiairs krijgt nu een baan aangeboden na de stage, ook dat is een forse stijging. Het percentage dat op het aanbod ingaat, is sinds 2008 verdubbeld.

Door studeren

Toch ziet Stageplaza.nl dit niet als onvoorwaardelijk positief. Ook ISO, de grootste landelijke studentenorganisatie, is sceptisch. “Het is fijn dat ze aan de slag kunnen, maar het moet wel op niveau zijn”, waarschuwt ISO-voorzitter Hidde Terpoorten.

“Door de crisis zeggen ze sneller ja op functies waarvoor ze eigenlijk te goed zijn.” Terpoorten vindt dat de keuze om verder te studeren niet goed overwogen wordt. “Er wordt te snel op een aanbod ingegaan. Verder studeren is beter dan onder je niveau aan de slag gaan.”