AMSTERDAM - Minister Wouter Bos van Financiën zou graag zien dat pensioenfondsen grootaandeelhouders worden in Nederlandse banken en wil dat de banken kleiner worden. Dit zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

''Ik ben ervoor dat we proberen banken sterker te wortelen in de samenleving. We moeten bezien of pensioenfondsen in grotere mate dan nu het geval is aandeelhouder worden in Nederlandse banken.''

Volgens Bos zouden de pensioenfondsen stabielere aandeelhouders zijn dan de investeerders van over de hele wereld die in de beursgenoteerde banken beleggen.

De minister schetste hoe hij de toekomst van de Nederlandse banksector voor zich ziet. Voor wereldwijde, universele banken is geen plaats meer.

Belastingbetaler

''We hebben gezien dat hoe groter een bank wordt, hoger groter de risico's zijn en we weten dat als het mis gaat de belastingbetaler ervoor opdraait.''

Daarom wil hij dat banken kleiner worden. ''Klein is veiliger dan groot. Maar ook kleine banken kunnen natuurlijk risico's met zich meebrengen.''

Wat betreft Bos gaan de banken zich specialiseren. Hij noemde de nieuwe combinatiebank van ABN Amro en Fortis, waarin de staat de enige aandeelhouder is, als voorbeeld. Deze bank liet afgelopen week weten te willen groeien op de markt van financiering voor de transportsector.

Rabobank

De Rabobank zou zich vooral kunnen richten op de landbouw, een sector waar deze bank zijn wortels heeft liggen.

Nederland kan de herinrichting van de financiële sector die de minister voor ogen staat niet alleen uitvoeren. Hij wil daarom een aantal zaken op Europees niveau regelen.

De PvdA-politicus had ook nog een waarschuwing aan het adres van bankiers die denken dat de hoge bonussen die in de sector gebruikelijk waren weer terug kunnen komen.

Maatregelen

''De consequentie kan dan zijn dat de politiek met heel harde maatregelen gaat ingrijpen'', zei hij.

Bos denkt dat de financiële crisis vooral is ontstaan door een falen van het systeem. Onlangs stelde premier Jan Peter Balkenende dat de crisis het gevolg is van menselijk falen.

Volgens Bos is hier een duidelijk verschil te zien tussen het gedachtegoed van christendemocraten en sociaaldemocraten.