FORT WORTH/HOUSTON - De Amerikaanse luchtvaart heeft vorig jaar zwaar geleden onder de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. American Airlines en Continental Airlines maakten woensdag grote verliezen bekend.

De schade was het grootst voor American Airlines. De moederonderneming van de maatschappij, AMR, leed een jaarverlies van bijna 1,8 miljard dollar. In 2000 was er nog een winst van 813 miljoen dollar. De omzet zakte bijna 4 procent tot 18,96 miljard dollar. De omzetdaling werd afgeremd door de overname van TWA, die AMR tot de grootste luchtvaartonderneming ter wereld maakte.

De terreurdaden hadden vooral gevolgen voor de inkomsten uit de business class, die het ook voor de elfde september al moeilijk had. Daarnaast zorgden tariefsverlagingen om passagiers weer in de vliegtuigen te krijgen voor een druk op de resultaten.

Het jaarverlies voor Continental Airlines viel vergeleken met American Airlines mee: 95 miljoen dollar, tegen een winst van 342 miljoen dollar in 2000. De omzet nam 9 procent af tot 8,97 miljard dollar.

In de resultaten van beide maatschappijen zijn giften van de overheid verwerkt. De Amerikaanse regering schoot de luchtvaartmaatschappijen in de VS met miljarden dollars te hulp om ervoor te zorgen dat ze niet kopje onder zouden gaan door de crisis in de luchtvaart.