GENEVE - De farmaceutische industrie heeft donderdag gelaten gereageerd op het voornemen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om ontwikkelingslanden goedkopere productie en import van gepatenteerde medicijnen toe te staan. De internationale branchevereniging IFPMA noemde donderdag het akkoord ,,niet perfect, maar evenwichtig''.

Volgens directeur Harvey Bale van IFPMA (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers Associations) biedt het WTO-akkoord zekerheden voor farmacieconcerns die veel aan onderzoek en ontwikkeling doen. Toch moet goed worden gekeken hoe de rijkere ontwikkelingslanden ermee omgaan, zei hij.

De farmaceutische industrie vestigde de afgelopen maanden alle hoop op de Amerikaanse weerstand tegen het akkoord. Op voorspraak van de Amerikanen is nu afgesproken dat ontwikkelingslanden niet zomaar patentrechten mogen schenden, als zij goedkope medicijnen willen produceren of importeren tegen ziekten als aids en tbc. Vooral de rijkere ontwikkelingslanden, zoals China, Mexico en Turkije, moeten aantonen dat ze de generieke medicijnen echt nodig hebben.

De Indiase farmacie-industrie is teleurgesteld over de concessies aan de Amerikanen. Indiase concerns hoopten juist te profiteren van een soepeler patentregime binnen de WTO omdat zij grote producenten zijn van generieke medicijnen. Deze medicijnen worden nu duurder dan nodig zou zijn, waarschuwde de Indian Pharmaceutical Alliance.