BRUSSEL - De EU eist een wereldwijd verbod op namaak van landbouwproducten waarvan de naam verwijst naar een Europese stad of regio. Deze week zijn de EU-landen het onderling eens geworden over een lijst met 41 productnamen, zo is donderdag bekendgemaakt.

Bij de komende onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO eist de EU bescherming van onder meer voor port, bourgogne, cognac, parmezaanse kaas en parma-ham. Binnen de EU bestaat een veel langere lijst van meer dan zeshonderd productnamen die alleen mogen worden gebruikt door producenten uit een bepaalde regio.

De EU-landen komen bij de WTO-onderhandelingen met een veel kortere lijst met alleen die productnamen die momenteel buiten de EU 'misbruikt' worden.

Dat de EU haar zin krijgt binnen de WTO is allerminst zeker. Het viel al niet eens mee om het in Europa onderling eens te worden. Sommige WTO-landen noemen de Europese eis verkapt protectionisme. De EU nodigt andere landen echter uit om ook hun streekgebonden namen te beschermen, zoals Darjeeling-thee uit India en Antigua-koffie uit Guatemala.

/LINK
Artikel EU met lijst van producten (Engels)