DEN HAAG - Spaarders ontvangen de laatste tijd steeds minder rente op hun spaarrekeningen.

Door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben veel banken hun spaarrentes flink omlaag geschroefd. Deskundigen voorzien dat de rentes voorlopig nog wel verder dalen.

Edmond Hilhorst van de financiële vergelijkingssite Independer noemt de huidige spaartarieven ''onnatuurlijk hoog''.

De percentages liggen nog altijd ver boven het niveau van de rente die banken elkaar in rekening brengen, de zogenoemde Euriborrente. Deze is ondertussen gedaald tot ver beneden de 2 procent.

Genoodzaakt

''De hoge spaarrente kon niet eindeloos aanhouden. Alle banken voelden zich genoodzaakt hoge rentes te blijven betalen, omdat klanten anders wegliepen naar een andere bank. Maar nu begint het zo veel pijn te doen dat ze de tarieven wel moeten verlagen'', aldus Hilhorst.

Etienne te Brake van Van Lanschot beaamt dit. ''De spaarmarkt functioneert niet goed. Wij lijden verlies op onze spaarproducten'', aldus de zegsman.

Prijsvechter

Amsterdam Trade Bank, een kleine prijsvechter die lange tijd een doorn in het oog was van de Nederlandse grootbanken met spaartarieven van meer dan 5 procent, verlaagde de rente in korte tijd tot 3,5 procent.

''De spaarrentes worden meer in lijn gebracht met de tarieven van de centrale bank, die de rente in verschillende stappen scherp heeft verlaagd'', aldus een woordvoerder van de internetspaarbank.

Desondanks zijn er volgens hem nog maar weinig klanten vertrokken: ''Er is sprake van een lichte uitstroom, maar het is niet dramatisch. En het komt ons eigenlijk goed uit, want we hebben op dit moment te veel liquide middelen.''

Spaartarieven

Ook de spaartarieven van online spaarbank MoneYou gingen stevig omlaag. Toch mag de ABN Amro-dochter zich met een rente van 4,25 procent nog altijd tot de meest gulle banken van Nederland rekenen.

De rentes op de een- en tweejarige spaardeposito's zijn echter in ruwweg een jaar tijd gehalveerd tot respectievelijk 2,5 en 2,75 procent.

Dat is ongeveer gelijk aan wat de grote banken zoals Rabo en ING hun klanten bieden op normale spaarrekeningen.

''Wij waren niet in staat om goede tarieven te blijven bieden op de spaardeposito's en besloten om ons te richten op vrij opneembare rekeningen'', aldus een zegsman van MoneYou. Ook hij voorziet een verdere daling van de spaarrente.

Strijd

Vorig jaar ontstond er, mede door de komst van de IJslandse internetspaarbank Icesave, een grote strijd om de spaarder. De rentetarieven gingen toen fors omhoog tot ruim boven de 5 procent.

Hilhorst van Independer adviseert spaarders nu om hun geld voor langere tijd vast te zetten bij aanbieders die nog wel relatief veel rente betalen op spaardeposito's.

''Het komende halfjaar zal de rente nog wel verder dalen. Pas als de economie weer gaat aantrekken en inflatie dreigt, zullen de spaarrentes weer gaan stijgen'', aldus Hilhorst.