Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Huizenkoper stelt aankoop uit

AMSTERDAM - Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning, stellen de aankoop nog even uit. Ze verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen of willen uit financieel oogpunt liever nog even in de huidige woning blijven zitten. Dat meldde onderzoeksinstituut TNS Nipo dinsdag.
Door ANP

Volgens TNS Nipo waren vorig jaar 246.000 Nederlanders actief bezig met een hypotheek voor de aankoop van een nieuwe woning. Het blijkt dat de helft (51 procent) van hen de koop van een nieuwe woning heeft uitgesteld, omdat ze verwachten dat de prijzen op de woningmarkt verder zullen dalen. 53 Procent geeft aan dat men vanuit financieel oogpunt nog even in de huidige woning wil blijven wonen.

TNS Nipo ondervroeg 1365 huishoudens die vorig jaar een hypotheek afsloten of zich op het afsluiten van een hypotheek oriënteerden.

Crisis

Voor 76.000 mensen die een huis zoeken, is de beoogde woning niet meer binnen bereik als gevolg van de financiële crisis. Het bedrag dat aan hypotheek wordt verstrekt is zo omlaag gegaan dat ze dat huis niet meer kunnen betalen.

Van de 246.000 huishoudens die zich oriënteerden op een hypotheek, heeft ongeveer de helft (117.000) ook een offerte aangevraagd. Als reden waarom er nog niet daadwerkelijk een hypotheek is afgesloten, zegt een kwart dat dit komt door de huidige situatie op de woningmarkt.

42 Procent geeft aan nog bezig zijn te zoeken of beslissen. 15 Procent zegt dat de huidige woning nog niet is verkocht, voor 11 procent ligt de beoogde woning boven het budget.

Aanbevolen artikelen