ZAANDAM - Ahold heeft de jurist P. Wakkie benoemd tot lid van de raad van bestuur. Vanaf 15 oktober zal Wakkie zich op het hoogste niveau bezighouden met het verbeteren van het ondernemingsbestuur van het supermarktconcern. Dat heeft de raad van commissarissen van Ahold donderdag meegedeeld.

De raad van bestuur van het moederbedrijf van supermarktketen Abert Heijn is behoorlijk in opschudding. Eerder deze zomer presenteerde Ahold zijn nieuwe Zweedse topman A. Moberg als vervanger van C. van der Hoeven en verving het concern H. Meurs, verantwoordelijk voor de financiën, door de Fin H. Ryopponen. De twee Nederlanders moesten vertrekken na boekhoudschandalen bij het concern.

Met de benoeming van Wakkie speelt Ahold in op de maatschappelijke belangstelling voor behoorlijk bestuur bij grote ondernemingen. Zo publiceerde de commissie Tabaksblat begin juli een groot aantal voorstellen ter verbetering van het bestuur van bedrijven. Doel van de plannen is ook om aandeelhouders meer macht te geven.

Corporate governance

"De nominatie van Peter Wakkie is een beslissing met het oog op de recente discussie over corporate governance (behoorlijk bestuur)", aldus een woordvoerder van Ahold. Het gaat volgens hem om een nieuwe positie binnen de raad van bestuur.

Behalve de verbetering van het ondernemingsbestuur zal Wakkie ook een leidende rol spelen in de juridische zaken van Ahold. De jurist werkte 31 jaar bij het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, waarvan vier jaar als bestuursvoorzitter. Wakkie studeerde van 1966 tot 1971 aan de Universiteit van Utrecht. Hij geldt als expert op het gebied van overnames.

Zo stond Wakkie twee jaar geleden bouw- en baggerconcern HBG bij in een conflict met verschillende aandeelhouders over het samengaan van baggerpoot HAM met die van Ballast Nedam. Ook was hij in 2000 de advocaat van het Italiaanse bedrijf voor luxegoederen Gucci tijdens een conflict met concurrent LVMH. Het Franse champagne- en modehuis verweet Gucci illegale beschermingsconstructies te hebben gebruikt om een overname te blokkeren.

De expertise van de 55-jarige Wakkie in overnames zal Ahold goed van pas komen. De boekhoudkundige problemen bij het concern waren het gevolg van malverstaties bij bedrijfsonderdelen die het de afgelopen jaren in de de Verenigde Staten en Zuid-Amerika had overgenomen.