MAASTRICHT - Het kabinet moet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tijdelijk fors verhogen om de vastgelopen huizenmarkt weer aan de gang te krijgen. Dat stelt vastgoedeconoom Piet Eichholtz van de Universiteit van Maastricht in een maandag gepubliceerd onderzoek.

Volgens Eichholtz is een verhoging van de NHG, die nu geldt tot een maximumbedrag van 265.000 euro, een uitstekend middel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen. ''Het geeft banken en consumenten meer vertrouwen.''

Uit het onderzoek blijkt dat bij elke tussentijdse verhoging van de garantie, de transacties die binnen de nieuwe financiële ruimte vielen direct sterk toenamen.

Volgens de onderzoekers stimuleert een verhoging ook in de huidige markt de vraag naar woningen, die onder de nieuwe grens komen te liggen.

Risico's

De NHG verkleint de risico's die banken lopen op hypotheken, doordat het de schuld overneemt van de bank als een huizenbezitter niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

''Bij een hogere garantie durven banken meer geld uit te lenen. Ze hoeven minder kapitaal achter de hand te houden voor die leningen en geven dat voordeel door aan de consument in de vorm van een lagere rente'', aldus Eichholtz.