BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes ergert zich op kritiek dat de EU te veel ambtenaren zou tellen die zich overal maar mee bemoeien en de burgers vooral geld kosten.

De EU telt niet meer ambtenaren dan een middelgrote stad in Nederland, zei ze zaterdag als inleiding op een door het AD georganiseerd debat tussen lijsttrekkers voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

En de Europese samenwerking levert iedere inwoner gemiddeld 518 euro per jaar op.

SP

De uitspraken van Kroes leidden tijdens het debat tot een druk gegoochel met cijfers. SP-lijsttreker Dennis de Jong verweet haar de zaken verkeerd voor te spiegelen. Volgens hem telt de EU niet minder dan 170.000 ambtenaren.

De Jong bleek daarbij ook de medewerkers van lidstaten mee te tellen die geregeld voor overleg naar Brussel komen. En volgens Barry Madlener van de PVV is elk Nederlands gezin jaarlijks 1100 euro kwijt aan Brussel.

VVD

VVD'er Hans van Baalen nam niet rechtstreeks afstand van zijn partijgenote Kroes.

Hij zei niet te willen bezuinigen op EU-ambtenaren en salarissen, maar riep minister van Financiën Wouter Bos wel op om in Brussel te gaan onderhandelen over een nieuwe korting van 1 miljard euro op de Nederlandse EU-bijdrage.

D66

Het debat, het zoveelste al in korte tijd, leverde verder weinig nieuwe inzichten op. D66 en GroenLinks ontpopten zich opnieuw als de meest pro-Europese partijen, terwijl PVV en in iets mindere mate de SP zich eurokritisch opstelden.

De rest zit daar tussenin. Zo wezen CDA, PvdA, VVD en ChristenUnie op het belang van de EU, maar onderstreepten wel dat waar mogelijk zaken nationaal dienen te worden geregeld.

Reacties

Deze vier partijen zijn ook voor een pas op de plaats bij de uitbreiding van de EU. Peter van Dalen van de ChristenUnie pleitte voor een pauze van zeven jaar, Van Baalen wil vijf jaar geen nieuwe toetreders.

Wim van de Camp (CDA) en Thijs Berman (PvdA) noemden geen termijn, maar willen het voorlopig rustig aan doen.

''Anders verliezen we de steun van de bevolking'', vreest Berman. Kroatië mag van hem, mits het aan de voorwaarden voldoet, binnenkort nog wel EU-lid worden.