ALKMAAR - Tegen de stroom in gaat het uitstekend met de markt voor cruises in Nederland. Dit jaar hebben tot en met 1 april al ruim 38.000 mensen een cruise geboekt.

Dat is 47 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Dutch Cruise Council, die afgelopen week officieel van start is gegaan.

De nieuw opgerichte club heeft als doel de totale cruisemarkt in Nederland verder te vergroten door het geven van informatie en door promotie. Twintig rederijen of agentschappen van reders die actief zijn in Nederland, hebben zich aangesloten.

Vakantie

In 2008 genoten bijna 49.000 Nederlanders een vakantie aan boord van een cruiseschip. Dat is 44 procent meer dan het jaar ervoor.

Volgens de Cruise Council draagt een afnemende populariteit van cruises in de Verenigde Staten juist bij tot groei in Europa.

Rotterdam

''Steeds meer schepen vertrekken vanuit Europa, ook vanuit Amsterdam en Rotterdam. Dat spreekt Nederlandse vakantiegangers aan. Ze kunnen meteen aan hun reis beginnen zonder lange of dure vluchten naar een haven voor vertrek'', zei Norbert van de Glas, de voorzitter van de Dutch Cruise Council.