DEN BOSCH - Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant nemen komende dinsdag nog geen definitieve beslissing over de verkoop van Essent.

Gedeputeerde Onno Hoes (Milieu) heeft dat zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Brabants Dagblad.

De VVD-gedeputeerde legde uit dat het provinciebestuur tijd nodig heeft om argumenten te verzamelen om tegen de wens van Provinciale Staten over te gaan tot verkoop van het energiebedrijf zonder dat een coalitiecrisis ontstaat. ''Er is geen weg meer terug'', zei hij.

RWE

De provincie Noord-Brabant is de grootste aandeelhouder van Essent en kan de overname door het Duitse RWE in zijn eentje blokkeren.

Provinciale Staten van Noord-Brabant stemden vorige maand met een nipte meerderheid (28-26) tegen verkoop van het bedrijf.

Binnen de coalitiepartijen PvdA en VVD heerst verdeeldheid vanwege onzekerheid over de duurzaamheidbeloften van RWE, de toekomst van kerncentrale Borssele en de noodzaak om te verkopen.

Besluit

Hoes gelooft niet dat het college de wens van Provinciale Staten volgt en niet overgaat tot verkoop van Essent, zei hij. ''Maar ik verwacht niet dat wij dinsdag al een besluit kunnen nemen. Daar is meer tijd voor nodig.''

De Brabantse SP heeft een motie van wantrouwen aangekondigd als het provinciebestuur de tegenstem negeert. Binnen de PvdA en VVD is druk overleg gaande om te zorgen dat die motie geen meerderheid krijgt en het voltallige college van Gedeputeerde Staten moet opstappen.

Spoeddebat

Volgens de SP probeert Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de verkoop van Essent erdoor te drukken. De partij heeft naar aanleiding daarvan zaterdag gevraagd om een spoeddebat in zowel de Tweede Kamer als Provinciale Staten.

De aandeelhouders van Essent (gemeenten en provincies) hadden RWE voor medio mei duidelijkheid beloofd over de miljardendeal.

Op belangrijke plaatsen zoals in Noord-Brabant, Tilburg en Den Bosch zijn echter nog geen definitieve beslissingen genomen. De formele overname staat gepland eind juni.