AMSTERDAM - SNS Bank hangen mogelijk meerdere schadeclaims boven het hoofd in de Madoff-affaire.

De bank zou tientallen particulieren hebben laten beleggen in fondsen gerelateerd aan de Amerikaanse megafraudeur Bernard Madoff, zo blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Kort geding

Een van de gedupeerde klanten van SNS Bank heeft in voorbereiding op een schadeclaim al een kort geding aangespannen tegen de bank.

SNS Bank, die in december stelde 'minimaal' blootgesteld te zijn aan de bewuste fraudeaffaire, bevestigde dit zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in het zakelijke dagblad.

De bank benadrukt dat zij slechts op initiatief en verzoek van de beleggers orders heeft uitgevoerd in Madoff-fondsen.

Advies

Nederlandse klanten van SNS hebben volgens de krant op advies van hun vermogensadviseur Bos & Partners tientallen miljoenen euro's gestoken in drie beleggingsfondsen die de dupe zijn geworden van de miljardenzwendel van Madoff.

Het zou gaan om fondsen voor professionele investeerders, waartoe particulieren niet hadden mogen worden toegelaten.

Klanten

Vermogensadviseur Bos & Partners, die voornamelijk vermogende particulieren adviseert, bevestigt klanten te hebben geadviseerd over onder meer de betreffende fondsen.

Om hoeveel klanten het gaat, wil Pieter Bos van het bedrijf niet zeggen. Bos ontkent dat er samenwerking is geweest met SNS Bank. ''We zijn onafhankelijke adviseurs, onze klanten maken zelf een onafhankelijke keuze en de verantwoordelijkheid ligt exclusief bij hen.''

Advocaat Jurjen Lemstra van de procederende SNS-klant was nog niet bereikbaar voor commentaar.