SAN FRANCISCO - De top van het Amerikaanse softwareconcern Oracle wist dat een vijandig overnamebod concurrent PeopleSoft schade zou berokkenen. PeopleSoft beticht het concern ervan dat het miljardenbod alleen werd uitgebracht om zijn handel te verstieren. Op het moment dat Oracle een bod deed, probeerde PeopleSoft branchegenoot J.D. Edwards te kopen.

Dat blijkt uit informatie die is vrijgekomen in de aanloop naar een rechtszaak die PeopleSoft heeft aangespannen. Het softwarebedrijf sleept Oracle voor de rechter om de vijandige overname te dwarsbomen. Oracle wil PeopleSoft voor 6,3 miljard dollar overnemen.

'Geraakt'

"We hebben PeopleSoft zeker geraakt", zo schreef een anonieme Oracle-medewerker vlak nadat het bod werd gedaan. Ook als de overname niet doorgaat, heeft PeopleSoft tijd nodig om op te krabbelen, vervolgt de werknemer. Ook de bestuurders van Oracle zouden weten dat de handel en de beurskoers van PeopleSoft waarschijnlijk een tik kreeg door het bod.

Volgens Oracle rukt PeopleSoft informatie uit de context. De berichten die medewerkers rondstuurden, doet Oracle af als geruchten die nu eenmaal de wereld inkomen als twee grote concurrenten met elkaar in de clinch liggen. Oracle noemt de aanklacht een nieuw voorbeeld van de manier waarop het bestuur van PeopleSoft zijn eigen belangen boven die van de aandeelhouders stelt.