AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) zou graag zien dat biljetten van 5 euro en 10 euro een vernislaagje krijgen om ze schoon te houden.

De bank onderzoekt nu verschillende vernissoorten en zal de resultaten inbrengen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die besluit of de briefjes een laagje krijgen. Dat blijkt uit een artikel in DNB Magazine.

Een gemiddeld bankbiljet gaat ongeveer een jaar mee. ''Naarmate de coupure hoger is, slijt die minder snel'', zei een woordvoerder van DNB in een toelichting.

Bij de introductie van de euro hebben de partijen besloten geen laagje aan te brengen op de eurobiljetten. DNB probeert dat nu alsnog voor elkaar te krijgen.

 Geen probleem

De guldenbiljetten werden destijds allemaal van een vernislaag voorzien. Volgens directeur Arie Piet van drukker Koninklijke Joh. Enschede is het dan ook geen probleem voor hen om dit te doen. ''We doen het ook nog voor landen met andere valuta.''

De biljetten blijven mooier als ze zijn voorzien van een vernislaag, wat vooral uit het oogpunt van veiligheid wenselijk is. ''Centrale banken hanteren allemaal een 'clean note policy'. De echtheidskenmerken van biljetten zijn veel beter te herkennen als de briefjes schoon zijn.''

Roulatie

Vooral kleinere coupures worden snel vies. ''De laagste waarden gedragen zich als munt. Die blijven in roulatie, gaan veel van hand tot hand en komen nauwelijks terug bij banken'', legt Piet uit. Banken sorteren het geld dat wel terugkomt op hoe vuil of schoon ze zijn.

De Nederlandse eurobiljetten worden op verschillende locaties gedrukt, waaronder bij Joh. Enschede. Als er een laagje op de briefjes komt, zal dat pas gebeuren bij de lancering van de nieuwe serie bankbiljetten over enkele jaren.