ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag werkstraffen van 240 uur opgelegd aan Muhammed K. en een kompaan voor oplichting op de huizenmarkt.

Beide verdachten kregen daarnaast ook een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden voor hun werkzaamheden voor makelaarskantoor Solid Trust, dat woningen voor te hoge prijzen verkocht.

Witwassen

De rechtbank oordeelde dat het tweetal deel uitmaakte van een criminele organisatie die zich bezighield met oplichting en valsheid in geschrifte.

De opgelegde straffen liggen lager dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist, mede omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de verdachten zich ook schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van geld.

Daarnaast hebben ze ''niet overmatig geprofiteerd'' van het geld dat Solid Trust verdiende met zijn malafide praktijken.

Solid Trust

Solid Trust haalde particulieren over verschillende woningen te kopen met de belofte dat ze veel geld zouden kunnen verdienen met de verhuur ervan.

Om de hypotheken rond te krijgen, werd gedaan alsof de koper zelf in de verschillende huizen zou gaan wonen. De financiering van huizen voor de verhuur is namelijk lastiger. Achteraf bleek dat de kopers te veel geld hebben betaald voor hun woningen.

De rechtbank veroordeelde donderdag ook vier taxateurs die meewerkten aan de frauduleuze praktijken.

Taxatierapporten

Zij hebben taxatierapporten vervalst dan wel ondertekend, waarin de waarde van woningen ver boven de marktwaarde lag. Daardoor zijn kopers en hypotheekverstrekkers gedupeerd.

De vier ondermijnen het vertrouwen dat consumenten stellen in de makelaars en taxateurs, aldus de rechtbank.

Verdachte Ernst van W. heeft volgens de rechtbank de grootste rol gespeeld in de taxatiefraude en kreeg een taakstraf van 200 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

Werkstraf

Twee andere verdachten, Huib K. en Adrianus van W., kregen allebei een werkstraf van tachtig uur en daarnaast een maand voorwaardelijke celstraf.

De vierde verdachte taxateur, Jan Willem J., moet van de rechtbank een taakstraf van veertig uur volbrengen en kreeg een voorwaardelijke geldboete van 2000 euro.

De straffen voor de taxateurs waren allemaal in lijn met de eis van de officier van justitie.