DEN HAAG - Veel mensen die hun huis niet verkocht krijgen, gaan deze verhuren zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen van de bank.

Dat meldde Direct Wonen, marktleider op de particuliere markt voor woningverhuur, donderdag op basis van eigen onderzoek.

Van alle koopwoningen die worden verhuurd, zou bij 56 procent geen toestemming zijn gevraagd.

Normaal geldt voor iemand met een koophuis meestal een zogeheten huurbeding. Hierin wordt door de bank uitdrukkelijk verboden een woning zonder toestemming te verhuren. De reden hiervoor is dat een verhuurde woning vaak minder waard is dan een woning in onverhuurde staat.

Gedogen

Direct Wonen stelt dat veel banken het verhuren stilzwijgend gedogen. ''Er ontstaat tenslotte pas een probleem zodra de hypothecaire lasten niet meer worden betaald en dit doet zich bij mensen met onbetaalbare dubbele lasten juist sneller voor. Verhuren kan dit voorkomen'', aldus directeur Verhuur van Direct Wonen Bianca Arts.

Voor Direct Wonen is de trend dat mensen hun koopwoning in de verhuur doen duidelijk merkbaar, omdat veel mensen hun huis via dat bedrijf aanbieden.

''Ons aanbod van woningen stijgt daardoor duidelijk sinds september vorig jaar'', aldus Arts. In de eerste drie maanden van dit jaar had Direct Wonen zelfs 11 tot 30 procent meer woningen in het bestand dan in dezelfde periode vorig jaar.

Welkom

Direct Wonen noemt de aanvulling welkom, omdat er volgens het bedrijf nog steeds meer woningen worden gezocht dan er voorradig zijn. Het bedrijf heeft circa 50.000 geregisteerde woningzoekers.

Hoeveel huurwoningen Direct Wonen kan aanbieden, wil Arts uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. Het bedrijf verdient 35 euro aan elk nieuw lid dat zich inschrijft. Als een huurder een woning accepteert, betaalt hij aan Direct Wonen eenmalig een som ter grootte van de maandhuur.

Iemand die zijn koopwoning gaat verhuren, moet zich wel realiseren dat huurders in Nederland goed beschermd zijn. Dat betekent dat zij er niet zomaar weer kunnen worden uitgezet op het moment dat het de eigenaar goed uitkomt.

Problemen

Dat veel banken de verhuur gedogen, erkent een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ''Er is ons veel aan gelegen om te voorkomen dat klanten in de problemen komen.

Banken denken in deze tijd mee over hoe mensen dubbele lasten kunnen overbruggen. Er zijn banken die het verhuren van de woning toestaan, maar er zijn ook banken die het expliciet verbieden'', aldus een woordvoerder van de NVB.

Voor Direct Wonen betekent het extra business.