AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone donderdag met een kwart procentpunt verlaagd tot 1 procent.

Daarnaast gaat de bank obligaties opkopen om banken van meer geld te voorzien.

Dat maakte ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag na de maandelijkse rentevergadering van de bank bekend.

Stimulans

De zevende achtereenvolgende renteverlaging kwam niet als een verrassing. De meeste interesse ging dan ook uit naar de aankondiging van eventuele aanvullende maatregelen die de ECB neemt om de economie te stimuleren.

De ECB heeft besloten obligaties over te gaan kopen van banken in de eurozone. Dit moet de betreffende banken in staat stellen meer geld uit te lenen, zodat er meer geld beschikbaar komt in de Europese economie.

60 miljard

Volgens Trichet trekt de bank hier ongeveer 60 miljard euro voor uit. Details over dit plan worden na de volgende ECB-vergadering op 4 juni bekendgemaakt.

De ECB concentreert zich in eerste instantie op obligaties die zijn uitgegeven op basis van een onderpand, zoals een bundel hypotheekleningen. Volgens Trichet zit de markt voor deze obligaties volledig op slot.

''Het idee is om de markt die in zwaar weer is geraakt weer tot leven te wekken'', aldus de ECB-president.

Goedkoop lenen

Daarnaast verruimt de centrale bank de mogelijkheden voor Europese banken om goedkoop geld te lenen bij de ECB.

Volgens Trichet is het rentepercentage in de eurozone met de nieuwe verlaging op een passend niveau uitgekomen. Dit kan erop duiden dat de ECB de rente de komende tijd ongemoeid zal laten.

Trichet stelde verder dat de wereldeconomie heel voorzichtig lijkt te stabiliseren.

''We zaten in een vrije val, maar we zien nu een stabilisering. Maar we moeten realistisch zijn, het is een stabilisering op een heel laag niveau en we zitten nog altijd op negatief terrein.''

Trichet

Het risico op deflatie, een periode van structurele prijsdalingen, is volgens de Fransman niet realistisch.

''De daling van het prijsniveau is tijdelijk, volgens onze voorspellingen neemt de inflatie vanaf het einde van het jaar weer toe'', aldus Trichet.

Eerder op de dag besloot de Britse centrale bank de rente te handhaven op het historisch lage niveau van 0,5 procent. Ook breidt de Bank of England (BoE) een steunprogramma voor de economie uit met 50 miljard pond sterling tot 125 miljard pond.

Net als de ECB koopt ook de BoE obligaties van banken over om de kredietverstrekking weer op gang te krijgen.