BRUSSEL - Europese Telecombedrijven moeten de hoge kosten die ze in rekening brengen voor het afwikkelen van telefoongesprekken over elkaars netwerken fors verlagen.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) en haar collega Viviane Reding (Telecommunicatie) hebben dat donderdag in Brussel bekendgemaakt.

De kostenverlagingen worden als een aanbeveling aan nationale toezichthouders in de EU, waaronder de Opta in Nederland, gepresenteerd. Die zijn verplicht er serieus rekening mee te houden.

Kosten

Volgens Kroes en Reding moeten de onderlinge afrekeningen van providers, die aan de consument worden doorberekend, gebaseerd zijn op de werkelijke kosten.

Dit moet consumenten en bedrijven in de EU tegen het einde van 2012 een besparing van 2 miljard euro opleveren.

Momenteel worden bij mobiele gesprekken kosten in rekening gebracht die veel hoger zijn dan de werkelijke afwikkelkosten voor het gebruik van een ander netwerk.

Afwikkelkosten

Gemiddeld gaat het in de EU om 8,55 eurocent per minuut. In Nederland is het gemiddelde 9,43 eurocent. Bij gesprekken via vaste lijnen wordt voor de afwikkelkosten gemiddeld 0,57 cent per minuut in rekening gebracht. In Nederland is dat 0,71 eurocent.

Tegen eind 2012 zouden de afwikkelkosten voor het gebruik van andermans netwerk van de Europese Commissie ongeveer tussen 1,5 en 3 eurocent moeten bedragen.

De hoge tarieven voor het gebruik van andere netwerken maken het
voor kleine telefoniebedrijven lastig om te concurreren met de grote aanbieders.