STRAATSBURG - In Kosovo is voor enkele miljoenen euro's gefraudeerd met EU-geld. De begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement heeft dat ontdekt tijdens een bezoek aan Kosovo.

Ze heeft aangifte gedaan bij justitie in de hoofdstad Pristina, maar de daders zijn niet bestraft en ook verder zijn er geen maatregelen genomen.

Dat zegt VVD-Europarlementariër Jan Mulder, lid van de begrotingscontrolecommissie. Hij bevestigt daarmee een bericht van de NOS van donderdag.

Steekpenningen

De fraude vond onder meer plaats bij de de aanleg van een luchthaven in Pristina. Daar zijn volgens Mulder steekpenningen betaald.

Om welk bedrag het precies gaat, heeft de parlementscommissie niet kunnen achterhalen, maar het betreft zeker ''enkele miljoenen'', aldus Mulder.

Hij vindt dat de bijdragen van de EU-landen aan de VN-hulpprogramma's maar stopgezet moeten worden als de controle op de besteding niet verbetert.

Inzage

Mulder ergert er zich bovendien aan dat de EU formeel geen mogelijkheden heeft om de besteding van haar bijdragen aan de VN te controleren. De begrotingscontrolecommissie heeft geen inzage in de boeken.

Ze kwam min of meer toevallig achter de fraude door gesprekken die zij voerde met mensen in Kosovo.

''Alleen de lidstaten krijgen van de VN de interne accountantsrapporten'', aldus Mulder.

''Terwijl die lidstaten het geld juist aan de EU geven omdat ze denken dat die het beter kan kan besteden.''

Als de EU geen controlemogelijkheden heeft op geld dat via haar van de lidstaten naar de VN gaat, kunnen de lidstaten de bedragen net zo goed meteen aan de VN overmaken, stelt Mulder.