ZWOLLE - Bij meerderheid van stemmen hebben de Statenleden van Overijssel woensdagavond ingestemd met verkoop van de aandelen Essent.

Overijssel is met 18,7 procent van de aandelen de op een na grootste aandeelhouder van het energiebedrijf.

De Statenleden van Noord-Brabant stemden eerder tegen verkoop van de aandelen Essent. De collega's van Overijssel stemden woensdag in met het voorstel na een debat van vijf uur, met 33 tegen dertien stemmen.

Binnen de fracties van PvdA en ChristenUnie werd verdeeld gestemd.

Overheid

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA) is het belangrijker dat de overheid eigenaar blijft van het netwerkbedrijf, Enexis. ''Dat is voor de inwoners van belang want dat zorgt voor zekerheid van levering van energie.''

Er is volgens Rietkerk weinig reden om als provincie aandelen van de commerciële tak van het energiebedrijf te behouden.

''Wat heb je te zoeken in zo'n groot commercieel bedrijf waar je zoveel risico's loopt maar amper invloed hebt?''

Versjacheren

Statenlid Jan Jaap Kolkman (PvdA) was het daar grotendeels mee eens. ''Hier is geen sprake van het versjacheren van publiek belang. Het netwerk blijft publieke geborgd.''

Maandag vergaderen de aandeelhouders van Essent. Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel maakt een dag daarna haar definitieve standpunt over verkoop van de aandelen bekend.