AMSTERDAM/BREDA - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) sleept beleggingsfonds Partrust voor de rechter. Een woordvoerster van de AFM zei woensdag dat de instantie aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM).

Partrust heeft beleggers volgens de toezichthouder misleid met oneerlijke handelspraktijken.

In totaal beheert het noodlijdende Partrust 40 miljoen euro voor zijn investeerders, die ieder minimaal 50.000 euro inlegden.

Doordat het bedrijf zijn klanten gebrekkig informeerde over de financiële situatie, konden zij besluiten nemen die zij anders niet hadden genomen, zo stelt de AFM in het onderzoeksrapport naar de praktijken van Partrust.

Dwangsom

De AFM legde het bedrijf uit Breda al een dwangsom op. Partrust heeft voor het laatst een jaarrekening gepubliceerd over het jaar 2006.

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat deze op onderdelen in strijd met de wet is opgemaakt. Bovendien klopt de jaarrekening niet met de gegevens die het bedrijf heeft verstrekt aan de AFM. Dat geldt ook voor de conceptjaarrekening over 2007, aldus de instantie.

Het functioneel parket van het OM heeft de aangifte binnengekregen en bestudeert de zaak, zei een woordvoerster. Deze afdeling van het OM is belast met de aanpak van financiële criminaliteit.

Meer informeren

Het noodlijdende Partrust moet van de AFM zijn obligatiehouders onder meer informeren over wat er met hun inleg is gebeurd.

Volgens bewindvoerder Frank Kessels is uit onderzoek van de AFM gebleken dat een deel van de nieuwe inleg is gebruikt voor uitkering aan bestaande klanten. Het fonds vormt daarom min of meer een piramidespel.

Zorgen

Zegsman Arjan van der Knijff van de bewindvoerder laat weten dat zijn zorgen over de toekomst van het in surseance verkerende Partrust de afgelopen weken alleen maar zijn toegenomen.

De bewindvoerder dreigt het uitstel van betaling binnen enkele dagen om te zetten in een faillissement. Tot op heden is hem onbekend hoe groot het tekort van Partrust precies is.

Partrust is onderdeel van SWP Holding, die een belegd vermogen van 150 miljoen euro heeft.