AMSTERDAM - Brunel International is in het eerste halfjaar teruggekeerd in de zwarte cijfers. De detacheerder schreef een nettowinst van 0,4 miljoen euro vergeleken met een verlies van 4,4 miljoen over heel vorig jaar. Dat heeft het bedrijf woensdag meegedeeld.

Brunel vergrootte zijn omzet in het eerste halfjaar met 8,8 procent naar 111,2 miljoen euro. De detacheerder was in staat om weer een winst te draaien door efficiënter te werken en de kosten te verminderen.

Het onderdeel van Brunel dat personeel detacheert bij bedrijven in de olie- en gaswinning liet een sterke omzetstijging zien van 48 procent. Deze tak kent wel een relatief lage winstmarge vergeleken met bijvoorbeeld de detachering van middelbaar en hoger personeel voor het bank- en verzekeringswezen.

De totale omzet van Brunel steeg ondanks een daling van 13 procent in Nederland en een vermindering met 18 procent in België. In deze landen was vooral de vraag naar ICT-personeel zwak. De omzet in Duitsland ging omhoog met 7 procent.

Brunel wil geen voorspellingen doen voor de tweede helft van dit jaar. Het bedrijf verwacht in elk geval op de korte termijn geen opleving van de economie in Nederland, België en Duitsland. Wel zullen de efficiëntiemaatregelen en de kostenvermindering positief uitwerken op de resultaten in de laatste twee kwartalen van dit jaar.