DEN HAAG - Het Witte Huis slikt zijn verwijten over Nederland als een soort belastingparadijs voor het Amerikaanse bedrijfsleven in.

Dat misverstand is de wereld uit na contact met het Witte Huis door onze ambassade in Washington, liet een woordvoerder van staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag rond middernacht weten.

Nederland prijkte op een lijstje van de Amerikaanse president Barack Obama tussen landen met lage belastingen als Bermuda en Ierland.

Categorie

''Het Witte Huis heeft de ambassade laten weten dat Nederland niet in het rijtje thuishoort en ook niet behoort tot de categorie landen met lage belastingen'', aldus de zegsman.

De bewuste tekst wordt volgens hem aangepast. ''De staatssecretaris is blij dat het misverstand de wereld uit is.''

Verbaasd

De bewindslieden op Financiën reageerden eerder verbaasd. ''Ik ben hier niet blij mee. Het beeld dat dit oproept, is volstrekt onterecht'', zei minister Wouter Bos. ''Wij gaan niets veranderen aan onze wetgeving naar aanleiding van dit lijstje.''

Bos en De Jager, die over belastingen gaat, vermoeden dat Nederland is opgenomen wegens het grote aantal Amerikaanse bedrijven in Nederland.

''Maar die komen hier niet alleen voor fiscale voordelen, maar voor het totaalplaatje: de goede verbindingen van Schiphol, de talenkennis en het hoge opleidingsniveau van de Nederlanders en omdat de belastingdienst tevoren afspraken maakt met de bedrijven.''

Royalties

De Jager erkende wel dat Nederland gunstig is voor bepaalde Amerikaanse bedrijven, omdat ze hier geen belasting hoeven te betalen over royalties en rente.

De staatssecretaris zei te begrijpen dat de VS wil proberen de belastingdruk voor Amerikaanse bedrijven te verhogen. ''Die grote bedrijven betalen daar nu erg weinig belasting.''

Obama heeft eerste stappen gezet om kapitaalvlucht van vermogende Amerikanen naar belastingparadijzen tegen te gaan en om te voorkomen dat grote Amerikaanse ondernemingen hun winsten stallen in landen waar dat fiscaal het voordeligst is.