BRUSSEL - Minister Wouter Bos (Financiën) vindt dat alle grote banken in de EU moeten worden onderworpen aan een stresstest. Volgens Bos overleggen de toezichthouders op de financiële markten, zoals De Nederlandsche Bank in Nederland (DNB), inmiddels over een dergelijke actie op Europese schaal.

''Van mij had het overigens niet op Europees niveau gehoeven'', nuanceerde Bos dinsdag in Brussel na EU-beraad van ministers van Financiën. ''Misschien hooguit de criteria voor de test.''

De Nederlandse banken zeggen al geregeld stresstests uit te voeren. ''Wij hebben de frequentie onlangs opgevoerd en voelen ons comfortabel over de uitkomsten'', stelde een woordvoerder van bankverzekeraar ING dinsdag.

SNS Reaal

SNS Reaal zegt er ook al aan te werken. ''Deels zijn wij zelf bezig met stresstests, deels wordt dit door De Nederlandsche Bank gedaan'', aldus een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder van ING brengt het concern binnenkort meer informatie naar buiten over de uitkomst van de uitgevoerde tests.

Een oordeel over een test door toezichthouders heeft de bankverzekeraar niet. ''Het is aan hen om te bepalen of die er moet komen en hoe die eruitziet.''

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten onderwierp de overheid de negentien grootste banken aan een stresstest om te zien hoe zij zich houden als de economie verder verslechtert.

De resultaten van de test worden donderdag naar buiten gebracht.

Overleg

Dat Europese toezichthouders overleg voeren over een stresstest, werd dinsdag door een woordvoerder van DNB bevestigd. ''Hierover wordt in Europees verband gesproken'', stelde hij.

Bos zei er nog steeds rekening mee te houden dat in Europa banken een tweede ronde aan miljardensteun nodig hebben. Eerder redde de minister in Nederland onder meer Fortis en ING met omvangrijke garanties en leningen.

Lichtpuntjes

De minister zei verder wat lichtpuntjes te zien in de economische situatie. De Europese Commissie voorspelde maandag nog 4 procent krimp voor de EU-economie. ''Maar tegelijk ziet de Europese Commissie tekenen van mogelijk herstel volgend jaar.''

Bos wijst op het kleine maar groeiend aantal positieve berichten in de stroom negatieve berichten.

''De aandelenmarkten tonen bijvoorbeeld fors herstel. Hoe stabiel dat is moeten we afwachten. We rekenen ons niet rijk''.

Spreads

De minister vindt het vooral belangrijk dat er herstel is in de zogeheten spreads: de renteopslag die banken elkaar in rekening brengen.

''Die zijn weer terug op het niveau van september 2008. Dat was het moment van totale verwarring, toen Lehmann Brothers omviel.''