NIJVERDAL - Circa tweehonderd hypotheekhouders uit Twente en Brabant zijn gedupeerd doordat hun woningen te hoog zijn getaxeerd.

Bovendien zijn de beleggingen van de overwaarde van hun woning in gevaar, omdat Foreclosure Investments uit Lichtenvoorde niet meer kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen.

Dat meldde advocatenkantoor Bartels Advocaten in Zeist dinsdag. Het kantoor heeft een onderzoek ingesteld naar de handel en wandel van de Achterhoekse belegger in onroerend goed.

Volgens juriste Esther Brugman van het advocatenkantoor ligt bij enkele hypotheken de taxatiewaarde een ton hoger dan de verkoopwaarde van de woning.

Gefraudeerd

''Wij hebben sterke vermoedens dat de taxateur heeft gefraudeerd, maar dat kunnen wij op dit moment nog niet bewijzen. Wij zitten nog midden in het onderzoek.'' Bartels staat tientallen gedupeerden bij.

Ook de Bank of Scotland, één van de hypotheekverstrekkers, beraadt zich op stappen tegen de taxateur uit Nijverdal. De bank heeft haar betrokken cliënten al op de hoogte gesteld van de in haar ogen ondeugdelijke taxaties.

Foreclosure Investments spreekt ten stelligste tegen bij de mogelijke hypotheekfraude betrokken te zijn.