DEN HAAG - Nederland heeft met verbazing kennis genomen van een lijstje van de Amerikaanse president Barack Obama, waarop ons land tussen belastingparadijzen als Bermuda en Ierland prijkt.

''Ik ben hier niet blij mee. Het beeld dat dit oproept, is volstrekt onterecht'', reageerde minister Wouter Bos (Financiën) dinsdag. ,Wij gaan niets veranderen aan onze wetgeving naar aanleiding van dit lijstje.''

Minister Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) vermoeden dat Nederland is opgenomen wegens het grote aantal Amerikaanse bedrijven in Nederland.

Totaalplaatje

''Maar die komen hier niet alleen voor fiscale voordelen, maar voor het totaalplaatje: de goede verbindingen van Schiphol, de talenkennis en het hoge opleidingsniveau van de Nederlanders en omdat de belastingdienst tevoren afspraken maakt met de bedrijven.''

De Jager erkende wel dat Nederland gunstig is voor bepaalde Amerikaanse bedrijven, omdat ze hier geen belasting hoeven te betalen over royalties en rente.

Verhogen

Staatssecretaris De Jager zei te begrijpen dat de VS wil proberen de belastingdruk voor Amerikaanse bedrijven te verhogen. ''Die grote bedrijven betalen daar nu erg weinig belasting.''

De Nederlandse ambassade in Washington heeft inmiddels met de Amerikaanse autoriteiten contact opgenomen om opheldering te vragen. Staatssecretaris De Jager beloofde de VS informatie te geven over het Nederlandse systeem.

Bos en De Jager verwachten dat Nederland niet opnieuw op dit soort Amerikaanse lijstjes zal prijken.

Eerste stappen

Obama heeft maandag eerste stappen gezet om kapitaalvlucht van vermogende Amerikanen naar belastingparadijzen tegen te gaan en om te voorkomen dat grote Amerikaanse ondernemingen hun winsten stallen in landen waar dat fiscaal het voordeligst is.