DEN HAAG - Om de binnenvaart de economisch moeilijke tijden door te loodsen gaat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) kijken of geld uit het zogeheten Europese sloopfonds kan worden ingezet ten behoeve van de binnenvaartschippers.

Dat schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het sloopfonds is oorspronkelijk bedoeld om bijvoorbeeld de vervroegde pensionering van schippers mogelijk te maken of voor omscholing van schippers die buiten de sector gaan werken.

De binnenvaartsector heeft zwaar te lijden onder de economische crisis. Eerder werd al bekend dat zij 200 miljoen euro tegemoet kan zien voor vaarwegen, sluizen en binnenhavens.

Op 22 april had Huizinga een gesprek met de sector over wat verder nodig zou zijn en zou kunnen om de branche de crisis door te helpen.

Kredieten

Zo zouden de schippers graag zien dat de zogeheten borgstelling mkb-kredieten, kredieten voor het midden- en kleinbedrijf waar de staat garant voor staat, wordt uitgebreid.

Omdat deze regeling onder Economische Zaken valt, moeten de schippers daar aankloppen. De branche zal zelf de mogelijkheden bekijken om de vloot van binnenvaartschepen te reduceren op basis van vrijwilligheid.

Menskracht

Huizinga stelt hier geen geld voor beschikbaar, maar wil wel vanuit het ministerie menskracht ter beschikking stellen om hierbij te helpen.

De Nederlandse binnenvaartvloot telt op dit moment ongeveer 6500 schepen die in handen zijn van 3600 bedrijven. Daarvan is ruim 80 procent een traditioneel eenmans- of beter gezegd een familiebedrijf.