ANTWERPEN - In Antwerpen is grote onzekerheid over het voortbestaan van de enorme Opelfabriek in deze plaats. De fabriek, waar zo'n 2500 mensen werken, moet mogelijk sluiten als het fusieplan met Fiat doorgaat.

Werknemers, vakbonden en Vlaamse overheid reageren ongerust nu Fiat alleen garanties heeft gegeven voor vier Duitse Opelfabrieken. Fiat-topman Sergio Marchionne blijft ijzig stil over de Opelfabrieken in de andere landen.

''Antwerpen past blijkbaar niet in het plaatje'', reageerde Luc Van Grisven van vakbond ACV tegen omroep VRT.

''We gaan de komende dagen onderhandelen in eigen land om daarna een voorstel te doen aan de Europese directie. Ik heb niet de indruk dat de Duitse directie ons wil loslaten, maar we moeten er wel alles aan doen om ons weer op de kaart te zetten.''

Staatsgaranties

De Vlaamse overheid had Opel-eigenaar GM eerder 200 à 300 miljoen euro staatsgaranties beloofd voor de Antwerpse fabriek. Vlaanderen wil ook de grond en gebouwen kopen en terugverhuren voor 160 à 200 miljoen euro. GM heeft nog niet gereageerd op deze voorstellen.

De fusie zou Fiat Automobiles, producent van onder meer Fiat, Lancia en Alfa Romeo, samenvoegen in een nieuw beursgenoteerd bedrijf met alle Europese dochterbedrijven van General Motors.

Naast het Duitse Opel gaat het daarbij ook om het Britse Vauxhall en het Zweedse merk Saab.

Ontslagen

ACV-vakbondsman Van Grinsven erkent dat Opel momenteel overcapaciteit heeft. ''Daar zijn we niet blind voor'', zei hij. ''Maar we trachten om geen fabrieken te sluiten en gedwongen ontslagen te vermijden.''