WASHINGTON - Ongeveer tien van de negentien Amerikaanse banken die een zogeheten stresstest hebben ondergaan, moeten meer geld ophalen om hun kapitaalbuffers aan te vullen.

Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag op basis van anonieme bronnen. De definitieve resulaten van de test worden donderdag naar buiten gebracht.

Volgens The Wall Street Journal is nog niet helemaal duidelijk hoeveel van de geteste banken extra geld moeten ophalen. De krant noemt Wells Fargo, Bank of America, Citigroup en verschillende regionale banken als mogelijke kandidaten.

In de stresstest van de Federal Reserve werd gekeken hoe de banken zouden reageren op een verdere verslechtering van de economie.

Vertrouwen

De Finse minister van Financiën, Jyrki Katainen, wil dat Europese banken ook een zogeheten stresstest ondergaan. Volgens hem kan zo'n test ervoor zorgen dat het vertrouwen in de banken herstelt en de weg vrijmaken voor herstel in deze sector.

''We hebben een Europa-brede methode nodig om te testen hoeveel stress banken aankunnen. Met name omdat de economie ziek is door de bankencrisis. En de normale economie kan niet herstellen voordat het herstel in de bankensector terug is'', stelde de minister tegenover persbureau Reuters.