AMSTERDAM - Geldverstrekkers gaan de manier veranderen waarop executieveilingen plaatsvinden. Ze willen dat huizen die gedwongen worden verkocht in de toekomst meer geld opbrengen.

Ook moeten particulieren makkelijker kunnen meebieden tijdens dergelijke veilingen.

Een woordvoerder van ING Bank bevestigde maandag een artikel hierover in Het Financieele Dagblad.

Geldverstrekkers zijn vanaf begin dit jaar hierover in overleg met notarissen en de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Groter

Een van de maatregelen die de partijen willen nemen, is dat de veilingen voortaan groter worden en op minder locaties in Nederland. Dat moeten er zestien worden, van dertig tot 35 nu.

Een huis op een executieveiling zou 37 procent minder opleveren dan de marktwaarde. Hypotheekgevers en banken blijven daardoor met een forse restschuld zitten.

Vorig jaar waren er ongeveer tweeduizend executieveilingen, maar analisten verwachten dat dit aantal op zal lopen als gevolg van de recessie.

Notarissen

NHG uitte eerder dit jaar al kritiek op notarissen. Ze zouden er veel te weinig aan doen om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren bij de executieverkoop van woningen.

In 2004 zei NHG al zich zorgen te maken over geruchten dat veilingen worden gemanipuleerd door de handel. Er zou sprake zijn van prijsafspraken tussen kopers onderling. Notarissen zouden daarvan op de hoogte zijn, meldde de Volkskrant destijds.

Locaties

''Banken hebben er geen baat bij dat er bij executieveilingen sprake is van een ondoorzichtige markt. Ze worden gehouden op veel locaties, waarbij de kostenstructuur niet duidelijk is. Er moet een transparante markt komen en wij nemen hiertoe de regie in handen'', zei de woordvoerder.

Om de positie van particulieren tijdens de veilingen te verbeteren, willen de banken de termijn van de executieveilingen oprekken. ''Naar vier weken, zodat iemand tijd genoeg heeft om een financiering te regelen'', aldus de woordvoerder.

Ook willen ze er onder meer voor zorgen, dat particulieren een huis dat ze eventueel willen kopen gewoon kunnen bezichtigen. Dat is nu niet altijd mogelijk.