BRUSSEL - De economie in de Europese Unie krimpt dit jaar 4,0 procent en volgend jaar 0,1 procent. De werkloosheid stijgt naar 11 procent volgend jaar, maar het goede nieuws is dat de inflatie dit jaar minder dan 1 procent is.

De Europese Commissie heeft maandag die raming naar buiten gebracht.

Dit betekent dat de recessie in de EU veel dieper wordt dan in de Verenigde Staten, waar de kredietcrisis de recessie in gang zette.

In de VS krimpt de economie dit jaar slechts 2,9 procent en groeit volgend jaar alweer.

Mogelijk vallen de cijfers voor Europa nog slechter uit dan nu geraamd, aldus Brussel.

''De Europese economie zit midden in de diepste en wijdverbreidste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog'', stelde EU-commissaris Joaquin Almunia (Economie).

Ongewijzigd beleid

De EU-commissaris meent echter dat het herstel in zicht is. ''De ambitieuze maatregelen die de regeringen en centrale banken hebben genomen in deze uitzonderlijke omstandigheden, leggen naar verwachting een bodem onder de val van de economische activiteit dit jaar en zorgen voor herstel volgend jaar.''

De Europese Commissie voorspelt voor Nederland een economische achteruitgang van 3,5 procent dit jaar en 0,4 procent volgend jaar bij ongewijzigd beleid. Dat komt vrijwel overeen met ramingen van het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB).

Dramatisch effect

Nederland doet het dus beter dan het EU-gemiddelde wat betreft de economie. Het EU-land dat dit jaar het zwaarst wordt getroffen, is Letland. De economie krimpt daar ruim 13 procent, volgens de Europese Commissie.

De twee andere Baltische staten zien hun activiteiten ook met meer dan 10 procent afnemen, gevolgd door Ierland met min 9 procent. Cyprus is het enige EU-land dat de economie dit jaar ziet groeien, hoewel slechts met 0,3 procent.

De dalende economie heeft een dramatisch effect op de schatkisten. De tekorten lopen op tot gemiddeld 7,3 procent voor de EU-landen volgend jaar. Voor Nederland is dat 6,1 procent. Dat is nog iets hoger dan de 5,5 procent die het CPB eerder raamde.

Werkloosheid

Ook de werkloosheid in de EU loopt verder op. De verwachting is voor de EU als geheel het werkloosheidspercentage oploopt tot 10,9 procent in 2010.

In landen met de euro is dat zelfs 11,5 procent. Nederland ziet de werkloosheid oplopen tot 4 procent in 2009 en 6 procent in 2010.

Ingrijpender

De Europese sociaal-democratische partij PES vindt dat de nieuwe raming noopt tot ingrijpender herstelplannen. De partij schrikt vooral van de verwachte 11 procent werkloosheid in de EU.

''Met het zicht op 26,5 miljoen werklozen in Europa kunnen de christendemocraten niet volhouden dat ze al genoeg hebben gedaan'', zegt partijvoorzitter Poul Nyrup Rasmussen. ''Het zijn 26,5 miljoen redenen voor een nieuw herstelplan.'