DEN HAAG - Farmaceutische bedrijven moeten alle betalingen aan artsen en wetenschappers openbaar maken. Dat zegt minister Ab Klink (CDA, volksgezondheid) maandag in dagblad Trouw.

Duidelijkheid over betalingen van de industrie is van belang voor de patiënt, vindt de bewindsman.

''Transparantie biedt geneesmiddelfabrikanten de mogelijkheid te illustreren dat ze niet met duistere praktijken bezig zijn.''

Zelfregulering

De minister voelt het meest voor een wettelijke regeling, maar eerst wil hij graag praten over zelfregulering.

''Omdat je toch wilt weten welke wetenschappers en medische beroepsbeoefenaars financiële middelen ontvangen, denk ik dat er geen weerstand zal zijn tegen zo'n soort wet in Nederland. Zelfregulering is lange tijd het adagium geweest in deze sector'', aldus Klink.

Doorzichtigheid

Doorzichtigheid is ook van belang voor de wetenschap, stelt de minister. ''Je kunt dan nagaan welke belangen met onderzoek gemoeid zijn. Er is niets tegen samenwerking met farmaceutische bedrijven bij onderzoek naar de werking en bijwerking van geneesmiddelen.''

Ook pleit Klink voor een onafhankelijk fonds dat onderzoek financiert naar commercieel niet interessante medicijnen. Farmaceutische bedrijven zouden een percentage van hun marketingbudgetten in dat fonds moeten stoppen.