LONDEN - Vakbonden in tientallen landen in de hele wereld zijn vrijdag de straat opgegaan op de Dag van de Arbeid om hun ongenoegen te uiten over de aanpak van de economische crisis.

Alleen al in Frankrijk zijn tienduizenden mensen gaan demonstreren.

De acht grootste bonden in Frankrijk willen op de viering van 1 mei duidelijk maken dat de regering naar hun mening te weinig doet om de banen van de gewone werknemers te beschermen.

Frankrijk

De vakbonden willen er de grootste 1 meiviering van de afgelopen decennia van maken.

Het is voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de acht grootste vakbonden van Frankrijk gezamenlijk betogen. Zij eisen meer steun van de staat voor door de recessie getroffen werknemers en hun gezinnen.

Dit jaar is al twee keer eerder actie gevoerd tegen de regering van president Nicolas Sarkozy.

Duitsland

De voorzitter van de op een na grootste Duitse vakbond, Frank Bsirske, heeft vrijdag de overheidssteun aan de banken gehekeld.

Tijdens de 1 meiviering in Mannheim hekelde hij het 'verrijkingsprogramma' voor de veroorzakers van de financiële crisis.

Volgens de vakbondsleider mag het niet zo zijn dat de veroorzakers van de crisis er het meest van profiteren.

De grootste Duitse dienstenbond heet Ver.di en heeft 2,2 miljoen leden.

Istanbul

In Turkije liep een betoging vrijdagochtend uit de hand.

In het centrum van Istanbul raakte de politie slaags met enkele honderden actievoerders. De politie gebruikte waterkanonnen tegen de betogers en verrichtte een aantal arrestaties.

De Turkse 1 mei-viering had historisch moeten zijn. Voor het eerst in 32 jaar hadden de autoriteiten toestemming gegeven de Dag van de Arbeid massaal te vieren op het centrale Taksim Plein.

Ook in onder meer Griekenland, Italië en Duitsland zijn voor vrijdag grote demonstraties gepland.

Nederland

In Nederland zijn de activiteiten rond de 1 mei viering ingetogen, in verband met de gebeurtenissen donderdag in Apeldoorn waar doden en gewonden vielen tijdens de viering van Koninginnedag.

Demonstraties Dag van de Arbeid