AMSTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Wessanen gaat reorganiseren. Deze stap, die operatie Phoenix is gedoopt, moet 100 miljoen euro opleveren. Dat maakte de onderneming woensdag bekend bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

Het bedrijf wil managementlagen schrappen, kijken naar kosten en inkoopvoordelen beter uitbuiten. Een aantal projecten begint snel. In november komt Wessanen met een verder uitgewerkt plan.

Het bedrijf kwam in het tweede kwartaal door afschrijvingen diep in de rode cijfers terecht. Het nettoverlies kwam uit op 22,6 miljoen euro tegen een winst van 12,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Er werd fors afgeschreven op een computersysteem. De omzet kwam in dit tijdvak uit op 595,5 miljoen euro tegen ,3 een jaar eerder. Dat was vooral een gevolg van de sterke koers van de euro tegenover de dollar.

Afschrijvingen

Zonder de afschrijvingen kwam er nog net een nettowinst uit de bus van 200.000 euro tegen 14,4 miljoen vorig jaar. Over het halfjaar kwam het verlies uit op 24 miljoen euro tegen een winst van 17,5 miljoen een jaar eerder. De omzet was in de eerste zes maanden 1,21 miljard euro tegen 1,3 miljard een jaar eerder. De resultaten waren minder dan analisten hadden verwacht.

De activiteiten in Europa gingen iets beter, ondanks de economisch moeilijke omstandigheden. In de Verenigde Staten deed dochter Tree of Life het beter dan de markt. Daar kampte Wessanen echter met operationele problemen. Boosdoener was vooral het computersysteem, waarop flink is afgeschreven.

Voor het derde kwartaal verwacht Wessanen niveaus die vergelijkbaar zijn met de resultaten van de andere kwartalen van dit jaar. In het vierde kwartaal komt het resultaat hoger uit dan de 2,4 miljoen van vorig jaar, zo is de verwachting. Het bedrijf belegt op 3 december een speciale aandeelhoudersvergadering, waar de nieuwe bestuursvoorzitter A. Veenhof zijn strategie voor de komende jaren bespreekt.