WASHINGTON - De autofabrikanten Chrysler en Fiat en de Amerikaanse overheid zijn eruit. De drie partijen sloten donderdag een overeenkomst waarmee de Amerikaanse autobouwer van de ondergang gered moet worden.

Chrysler vraagt formeel faillissement aan. Daarbij krijgt Chrysler overheidshulp en de tijd om het bedrijf op orde te krijgen.

Chrysler werd tot nu toe al op de been gehouden met overheidsgeld. De Amerikaanse autobouwer ontving een lening 4 miljard dollar van de overheid.

Het faillissement heeft volgens Chrysler geen betrekking op de Mexicaanse, Canadese en andere internationale activiteiten van Chrysler.

Saneren

Vanwege de reorganisatie legt de Amerikaanse autobouwer de productie per 4 mei stil. Chrysler heeft naar verwachting 1 tot 2 maanden nodig om te saneren en reorganiseren.

Na de reorganisatie maakt Chrysler met hulp van Fiat een doorstart met een 'nieuw' Chrysler, dat de bezittingen van het failliet verklaarde bedrijf overneemt. De Italiaanse autofabrikant krijgt vooralsnog 20 procent van Chrysler in handen.

Een meerderheidsbelang krijgt de Italiaanse autofabrikant pas als de overheidsleningen zijn terugbetaald. Nadat de procedure en de deal met Fiat is afgerond stapt topman Robert Nardelli op.

Overheid

De Amerikaanse overheid neemt na de reorganisatie een belang van 8 procent in het 'nieuwe' Chrysler, de Canadese een belang van 2 procent. De overige aandelen (55 procent) komen in handen van een gezondheidsfonds voor de gepensioneerden van Chrysler.

Branchegenoot General Motors, dat ook in financiële problemen verkeert, heeft nog tot 1 juni om met een plan te komen waaruit blijkt dat het bedrijf zelfstandig kan voortbestaan.

General Motors ontving tot nu toe 15 miljard dollar aan overheidssteun.

Ford

Ook Ford heeft het financieel zwaar, maar heeft nog niet bij de overheid hoeven aankloppen. Volgens onlangs bekendgemaakte cijfers kan Ford het in ieder geval nog vijf kwartalen uitzingen.