LUXEMBURG - Meer mensen hebben in Europa hun baan verloren. De werkloosheid is in maart in de eurozone gestegen tot 8,9 procent. In februari zat volgens een herzien cijfer 8,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk.

Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Nederland heeft nog steeds relatief het minste aantal werklozen.

De werkloosheid kwam iets hoger uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van 8,7 procent. In maart 2008 was 7,2 procent van de beroepsbevolking in de landen met de euro werkloos.

Volgens een schatting zitten 20,15 miljoen mensen in de gehele Europese Unie zonder werk. Vergeleken met een maand ervoor nam het aantal werklozen met 626.000 mensen toe.

Nederland

In Nederland is 2,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat is in de hele EU het laagste niveau. Een maand eerder lag de werkloosheid in Nederland op 2,7 procent. Vergeleken met een jaar eerder is de werkloosheid vlak gebleven.

Spanje

In Spanje is het grootste werkloosheidspercentage in de EU geregistreerd. Daar zit 17 procent van de beroepsbevolking zonder werk, gevolgd door Letland (16 procent) en Litouwen (15 procent). Ook de werkloosheid onder jongeren onder 25 jaar is in deze landen het grootst.

De werkloosheid in de Verenigde Staten bedroeg in maart 8,5 procent. In Japan zit 4,4 procent van de beroepsbevolking zonder werk.